Субота, 27 Квітня, 2024

У Житомирі територію Замкової гори планують перетворити на музейний квартал

У Житомирі планують перетворити на музейний квартал, територію навколо історичного місця, а саме Замкової гори, де туристи зможуть цікаво проводити час. Далі розкаже “Житомир – місто майбутнього”

Як повідомила начальниця управління культури та туризму ОДА Тетяна Парфентієва, давно вже всі знають, що під Житомиром проходить система підземних ходів. Але здебільшого всі вони є недослідженими. Знайти пам’ятки історії та зробити їх цікавими для туристичних груп – ось таку мету поставили собі спеціалісти.

У травні місто запросило до себе співробітницю Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Ірину Черевко. Вона провела огляд старовинного погребу у приватному будинку, залишки вежі, що розташовувалася на Замковій горі, а після цього вона поділилася своїми методичними рекомендаціями стосовно того, чи існує можливість дослідити старовинні підземні житомирські ходи.

За словами Черевко, всі місця, де є історичний момент необхідно досліджувати за допомогою георадару. Коли будуть виявлені залишки, що мають історичну цінність, тоді можна продовжити роботи з вивчення їх та провести справжні розкопки. Наприклад, це могли б бути залишки підвалів, кам’яного муру, вали, вежі тощо. Вона говорить, що треба акцентувати увагу на цікавості для туристів, зробити все так, щоб це приваблювало відвідувачів.

Основним кроком майбутнього дослідження є георадарна розвідка.

Парфентієва зазначає, що завдяки голові Облдержадміністрації Ігорю Гундичу з  2016 року триває програма, яка охороняє культурну спадщину. На неї виділяються гроші та це надає можливість впроваджувати проекти, зокрема розкопки та досліди. Чиновник зазначає, що незабаром буде замовлено георадарну розвідку, ціна питання біля 10 тисяч гривень. Вона запевняє, що протягом двох років проект на Замковій реально втілити у життя та відкрити нові привабливі для туристів, історичні об’єкти.

Нагадаємо, що в Житомирі  в районі Замкової гори була розкопана оборонна споруда 16-17 століття, окрім цього на тому ж місті були виявлені елементи трипільської культури.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.