П’ятниця, 29 Березня, 2024

Кафедральний костел Святої Софії в Житомирі

В нашому місті є чимало пам’яток архітектури, однією з них є Кафедральний костел Святої Софії. Детальніше про особливості пам’ятки, його історію розповість Житомир Майбутнього.

Історична довідка

Старовинне та величне місто Житомир з 1302 року знаходилося під владою Великого Князівства Литовського. Трохи згодом, місто належало до католицької Речі Посполитої. Велика кількість храмів саме тому належала католикам.

В 1444 році литовці подарували Житомиру Магдебурзьке право, місто почало нове життя. З’явився свій герб, податкові пільги, обрано органи самоврядування. Житомир, якщо пригадати, не ввійшов до складу Російської імперії, але натомість став адміністративним центром Волині.

Будівництво католицького собору розпочалося в 1731 році (закінчилося в 1751 році) на Замковій горі з наказу єпископа Яна Самуеля Ожга. Містяни можуть побачити яскраве втілення в пам’ятці стилю бароко та ренесансу, увінчаний вежами двоярусний фасад. Дзвіниця досягає 26 метрів, а товщину стін зробили до 2 метрів.

За історичними згадками, в 1768 році Житомир захопили та спалили російські війська, костел зазнав сильної руйнації. Вже в 1801 році його перебудували в стиль класицизму, трохи раніше він мав характерні риси бароко, ренесансу.

Проектом зайнявся піаніст та композитор Ю. Заребський. Це були колони, прикрашені тосканськими, іонічними ордерами, рустом.

У 19 столітті собор відреставрували у класичному стилі, до наших часів збереглася краса та велич будівлі. Всередині костелу містяни можуть побачити ліпнину та неймовірний розпис стін.

Розклад богослужінь

Житомиряни мають змогу в будь-який день відвідати богослужіння. З понеділка по суботу богослужіння розпочинаються о 7:30, 9:00 та 18:00. В неділю графік особливий, адже о 7:30 проходитиме богослужіння на польській мові, об 10:00 та 11:30 проходитиме молебень з участю дітей. О 13:00 містяни почують богослужіння польською. Окрім цього в неділю о 16:00 проходитиме молодіжне, а в 18:00 звичайне богослужіння.

Костел розташовується в історичній частині міста, на площі Замковий Майдан, 2. Цей костел є прикрасою нашого міста, він є кафедральним собором Києво-Житомирської дієцезії. Містяни, заглянувши всередину, побачать орган, оригінальне оздоблення старого зразка, вишуканий настінний живопис, ліпнину.

Урочисто відкрили пам’ятник Папі Римському Йоану Павлу ІІ перед костелом Софії 22 жовтня 2011 року. На території храму розташовується також стара скульптура Вознесіння Ісуса Христа.

Архітектура

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.