Четвер, 18 Квітня, 2024

Розпочато реставрацію будівлі колишнього магістрату

Підрядна компанія ТОВ «Візин Річ» почала роботи по реставрації будівлі колишнього магістрату на Замковій горі. Планується більше, ніж за 20 мільйонів гривень виділити на те, щоб облаштувати гідним чином навколишню територію будівлі. Потрібен ремонт внутрішньої та зовнішньої частин будівлі. Подробицями поділиться Житомир Майбутнього.

В колишній будівлі житомирського магістрату планують розмістити різноманітні експозиції краєзнавчого музею. Наразі вони зберігаються у фондосховищах, в очікуванні, коли в будівлі повністю завершаться всі реставраційні роботи.

В процесі виникла певна складність, пов’язана з сполохом житомирських археологів щодо законності таких дій. За їх словами проведення подібних земляних робіт без попереднього проведення археологічних досліджень незаконно та недопустимо.

Андрій Петраускас наголошує на тому, що проведені роботи уже знищили вагомий культурний шар. Досвідчений археолог зазначає, що поки реставраційні роботи припинені. Стало відомо, що з Інститутом археології заключено угоду щодо проведення відповідних археологічних досліджень. Після цього будівельні роботи продовжаться.

Нагадаємо, що в 2016 році на Замковій горі внаслідок проведеного археологічного дослідження були знайдені унікальні матеріали 8-9 століття. Знайдена пам’ятка стоїть наразі на державному реєстрі. Це великий вклад в історію Житомирщини. Крім досліджень по периметру будівлі колишнього магістрату, археологи планують дослідити внутрішню частину будівлі. Мова йде про підземні споруди, спеціально обладнані приміщення, тощо.

У зв’язку з цим реставраційні роботи в колишньому житомирському магістраті на Замковій горі наразі припинені, в адміністрації ведуть активні перемовини з Інститутом археології. Також очікується відповідь від Міністерства культури.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.