Вівторок, 30 Квітня, 2024

У Житомирі перевіряють укриття житлових будинків

Від початку зими по всій Україні почали перевіряти укриття у житлових будинках. Це пов’язано із масовими повідомленнями про можливе повномасштабне вторгнення зі сторони Російської Федерації. Багато українців думають, що такі приміщення є лише на території лікарень, заводів та підприємств. Незнання про укриття у власному будинку може стати фатальним, тому що у критичних випадках дістатися найближчих закладів часто неможливо. Далі на zhytomyr-future.

Житомир теж долучився до масової перевірки. 21 січня її здійснили за адресою Леха Качинського, 18. Участь у цьому заході взяли органи місцевої влади та представники ОСББ. 

Що було виявлено у ході перевірки?

Фахівець, який займався вивченням стану підвального приміщення, повідомив, що необхідно провести ремонт підлоги, бесіду з мешканцями будинку з метою організації прибирання додаткових речей з місць, які виділені на кожну квартиру. Друге стосується санчат та старих речей, які вже довгий час зберігаються в укриттях. Залишити доведеться виключно запаси їжі. Більшість мешканців погодилися забрати усе зайве додому.

Друге важливе питання – це проведення прибирання у підвальному приміщенні. Це важливо, щоб людям, у разі надзвичайної ситуації було комфортно там знаходитися. В першу чергу, це стосується елементарних речей, наприклад, прибирання пилу. 

І один з найважливіших аспектів – інформування громадян про місцеперебування доступного укриття на їх території. Позначки потрібно розташувати на дверях під’їзду разом із контактами відповідального. 

Перевірки свідчать про реальну небезпеку?

Війна в Україні триває з 2014 року та протягом усього цього часу небезпека повномасштабного вторгнення існує. Саме тому передбачити хід подій, навіть враховуючи думку експертів та теперішню ситуацію на кордоні, точно неможливо. Це сприяє розвитку великого “поля” для маніпуляцій в інформаційному просторі. Тому першочергове завдання кожного українця – не панікувати та перевіряти усю інформацію, яку він отримує щодня на сайтах з новинами та соціальних мережах, чекати підтвердження від офіційних джерел. 

Критичне мислення допоможе тверезо оцінювати все, що відбувається навколо та під час надзвичайної ситуації не розгубитися.

Що робити, якщо ви раптово почули сирену?

Є популярний стереотип, що потрібно одразу бігти до укриття. Це не так. Для початку важливо увімкнути телевізор або відкрити будь-яке джерело з новинами. Там обов’язково напишуть, що відбувається у місті. Також можна увімкнути радіо.

Сирена не обов’язково сповіщатиме про бомбардування, тому дуже важливо дізнатися причину її відтворення. Для прикладу, якщо це аварія на заводі з хімічними речовинами, ймовірно, буде організовано евакуацію населення. В цьому випадку направлятися до укриття категорично не можна. Ще сирена може бути тренувальною.

Якщо ж це справді повідомлення про можливе бомбардування міста, є чіткий алгоритм дій. Ви повинні взяти із собою “тривожний рюкзачок” – він складається з документів, лікарських препаратів, їжі приблизно на три доби та, якщо це необхідно, теплих речей.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.