П’ятниця, 29 Березня, 2024

Семінарський костел Св. Іоанна з Дуклі в Житомирі

Дана пам’ятка архітектури має статус національного значення. На вулиці Київській, 4, біля центральної площі Житомира, містяни мають змогу побачити костел. Він виконаний в стилі неокласицизму, семінарський костел побудували в 1838 – 1842 рр. На його місці раніше знаходився храм монастир францисканців, котрий згорів. Детальніше про історія костелу розповість Житомир Майбутнього.

Історична довідка

Відомо, що до 1917 року в монастирському корпусі знаходилася духовна семінарія, після чого (під час радянської влади) військкомат. В 1992 році костел повернули все ж францисканцям, а через п’ять років його освятили як Монастир.

Відомо, що при парафії Святого Іоанна з Дуклі було розгорнуто досить активну діяльність. Мова йде про створення спільноти міністрантів, спільноти Францисканської молоді, біблійне коло. Доповнити список можна спільнотою «Живий розарій», Францисканський орден світських. Таким чином, брати своєю опікою допомагають дитячим будинкам та дітям з малозабезпечених сімей, оточують турботою дім старців.

Населення Житомира зросло, близько 5000 містян є римо-католиками. В цілому, в місті знаходиться чотири католицькі парафії, це одна з них. Кожної неділі до храму святого Іоанна з Дуклі приходить приблизно 2000 вірян.

Цікаво та насичено проходить богослужіння, котре завершується на українській, російській та польській мовах. На регулярній основі проходять заняття з дітьми, молоддю, проходять курси приготування до Сповіді, Хрещення, Першого Причастя, Подружжя та Миропомазання.

Святий Іоанн з Дуклі

Його біографія наповнена легендами, оповита таємницями. Відомо, що Святий народився у 1414 році в Дуклі – невеликому містечку біля Кросно у Польщі. Його батьки, якщо вірити легендам, були побожними, практикуючими католиками. Не відомо, чим він займався та як пройшли його юнацькі роки до вступу до Ордену. Іоанн вів усамітнене життя, а у спільноті францисканців він прожив близько 5-10 років. Помер Іоанн у 1484 році.

Про благодійність Святого Іоанна (Йоана) ходять легенди. Він відвідував хворих, просив багатих людей про допомогу бідним, уділяв Таїнств, сам ділився їжею з голодними, котрі знаходилися біля монастиря. В 1733 році Папа Климентій оголосив його блаженним, а Йоан Павло II проголосив його святим в 1997 році.

Костел почали будувати в 1838 році, а закінчили будівництво в 1842 році. Містяни спостерігають неокласичний стиль та бароко, котрі втілені в римо-католицькому храмові. Можна з впевненістю сказати, що це одна з головних архітектурних пам’яток Житомира.

Архітектура

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.