П’ятниця, 29 Березня, 2024

Відкрито пам'ятник Малуші у Малині

Нещодавно в Малині відкрили пам’ятник, котрий прикрасив центральний міський парк ім. М. М. Миклухо-Маклая. Детальніше про кам’яну скульптуру доньки князя Мала, матері Великого князя Києва Володимира Святославича – Малуші, розповість Житомир Майбутнього.

Нещодавно відбулося урочисте відкриття пам’ятника, присвяченому цій видатній історичній постаті. Прийняли участь у відкритті представники місцевої влади, школярі, громадські активісти, освітяни.

Віталій Рожик, котрий народився в місті Коростишів зайнявся виготовленням скульптури. Заслужений художник України, всесвітньо відомий скульптор дуже точно та майстерно передав красу легендарній постаті.

Легенда

За легендою місто Малин заснували на честь Малуші, котрий мав два богатиря – сина. Князь так зрадів, що назвав місто – Малин. Історики мають декілька версій заснування міста, але ця є однією з них.

Легенда розповідає про повстання князя Мала проти Ігоря. Княгиня Ольга, дружина Ігоря, помстилася древлянам за смерть чоловіка і спалила Іскоростень. Князя Мала спіткала теж лиха доля, його забрали в полон, дітей відправили служити у київський двір. Малуша тим часом підростала, вона росла в якості ключниці Ольги.

Син княгині Ольги – Святослав покохав Малушу, це кохання дало життя великій постаті в історії Київської Русі – Володимиру Святому. Рідний дядько, якщо вірити легенді, займався вихованням племінника, відправив його до Новгорода Великого та допомагав правити.

Маличани вважають Малку (Малушу) своєю праматір’ю. На цьому факті акцентував увагу міський голова міста Малина Олексій Шостак. Створення скульптури на честь такої видатної постаті є досить важливим процесом. Вшанування минулого стане, за словами посадовця, першим кроком відродження духу жителів Малина. Містяни таким чином зможуть проявити любов до свого міста, ця скульптура є однією з причин гордості містян.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.