Субота, 27 Липня, 2024

Житомир отримав Європейську енергетичну відзнаку

Проект «Енергоефективність у місті Житомирі» реалізують за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Швейцарського бюро співробітництва в Україні (SECO).

Далі розкаже «Житомир – місто майбутнього»

За словами директора департаменту економічного розвитку міської ради Миколи Костриці, цей проект містить у собі декілька компонентів, один з них – це сама Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ), а також це компонент, що стосується покращень в енергоефективній інфраструктурі (заміни теплових мереж, будівництво ТЕЦ тощо), і важливий елемент – це розвиток інфраструктурних можливостей, а саме навчання працівників виконавчих органів та комунального підприємства «ЖТКЕ».

Також Костриця зазначає, що ця відзнака – це система управління якістю та сертифікації для мерій та регіонів. Її задача підтримати владу у її планах впровадження підходів міждисциплінарного планування та заходів енергетичної та кліматичної політики. Найголовніше – це побудувати систему управління енергоефективності у Житомирі. У нашому місті була створена ініціативна група, що займалася питаннями впровадження Європейської енергетичної відзнаки, до складу якої увійшли спеціалісти управлінь та департаментів міської ради, а також представники комунальних підприємств. Коли процес добре структурований, то це дає змогу краще виконати енергетичні цілі.

«Отримання відзнаки є підтвердженням того, що у місті створено систему управління енергоефективною політикою і муніципалітет має стратегічні плани у цій сфері та вона є пріоритетною для міста», – розповів Костриця.

Європейська енергетична відзнака» існує вже 25 років, за цей час у проекті взяли участь 1.5 тисячі мерій по всій Європі, загальна чисельність населення становить 48 млн осіб.

За останні роки, вивчивши рекомендації експертів та результат первинної оцінки, у Житомирі була затвердженам програма «Муніципальний енергетичний план». За цим планом було узагальнено всі заходи, що будуть здійснені у Житомирі різними органами влади.

Кожний з них має свій рівень пріоритету, що дає змогу оперативно контролювати його виконання. Програма покликана допомогти підтримати огляд всіх напрямків діяльності Житомира у сферах енергетики та захисту клімату.

У листопаді 2018 року за участю міжнародного аудитора ЄЕВ проведений аудит, за результатом якого місто отримало 54,6%. Житомир став другим містом в Україні, що має сертифікат учасника ЄЕВ. ЄЕВ буде вручено місту у березні місяці.

За словами Миколи Костриці, відповідно до Плану Дій Сталого Енергетичного Розвитку, Житомир до 2020 року  взяв  на себе зобов’язання зменшити викиди СО2 на 20 %. В  червні Житомир став першим містом у Східній Європі та на пострадянському просторі, що заявило про перехід на відновлювані джерела енергії до 2050 року. Отримавши «Європейську енергетичну відзнаку», Житомир стає на один рівень із містами Європи, які вже відзначені цією нагородою. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.