Вівторок, 30 Квітня, 2024

Скарби міста Житомира

Бажання розбагатіти – є цілком природним. Для одних – це спосіб покращити свій фінансовий стан, а для інших пошук скарбів – це хобі, певна одержимість. Детальніше про те, де житомиряни шукали та досі продовжують шукати скарби розповість Житомир Майбутнього.

Де шукали скарби

Чимало житомирян хоча б одного разу, але спробували удачу.

  1. Руїни фамільного замку фабриканта-цукрозаводчика Терещенка і досі ваблять житомирян та туристів. Помістя розташоване під Житомиром. Відомою є легенда, що підлогу замку виклали золотими рублями, все торцем. Шукачів скарбів це лише підбадьорює.
  2. Скарби барона де Шодуара. За легендою, він сховав на території свого маєтку дорогоцінні камені та золото. Хоча замок розташований практично в центрі міста, це не заважає бажаючим шукати легких грошей. Відомою є історія про німців, котрі на початку війни так загорілися думкою знайти скарби, діаманти графа, що перерили весь парк. Окупанти розраховували, що в бронзових фігурах заховані камені. А коли не знайшли їх, то відкрили вогонь.
  3. В житомирських підземеллях більше п’яти століть шукають бібліотеку Ярослава Мудрого.
  4. Отаман Маруся за легендою під мостом сховала підводи з золотом, котрі досі чекають на того, хто їх знайде.

Реальні скарби – археологічна сенсація

Саме так назвали в вересні 2020 року скарб та ціле місто часів Київської Русі, котрі знайшли поблизу Житомира. Мова йде про знайдені біля смт Городниця 32 срібних монет періоду 1000-1019 років. Вчені навіть охрестили знахідку «Городницьким скарбом». Після подальших розкопок археологи знайшли ще декілька монет, тобто разом 38, а трохи згодом – ціле місто.

Варто додати, що скарб з 32 монет знайшов простий рибалка. Можливо, саме тому такі історії надихають шукачів пригод та скарбів.

Замкова гора

Цю місцину особливо облюбували археологи та не тільки. Перші знахідки, котрі знайшли саме в цьому місці – це середньовічні монети, а також фрагменти керамічного, скляного посуду. Науковці виявили також склепіння входів у старовинні підземелля.

У самому серці нашого міста науковці викопали:

  • празькі гроші, котрі викарбували ще за часів правління короля Вацлава ІІ;
  • мушкетні кулі;
  • кресало, завдяки якому в ХІІ-ХІІІ столітті видобували вогонь;
  • монети, козацькі люльки, посуд та старовинні предмети побуту.

Старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін переконує, що кожна знахідка є відкриттям. І це дійсно так. В Житомирі все ще є непізнані скарби, котрі ще не знайшли. Після того, як певну знахідку знаходять під час розкопок, її підписують: ким, коли, при яких умовах знайдена.

Дійсно, в кожному місті є легенди та міфи, пов’язані зі скарбами. В Житомирі археологам все ж вдалося знайти маленьку часточку тих багатств, які і досі сховані в надрах міста. Де вони, та коли відкриються оку? Невідомо. Варто лише додати, якщо ви знайшли монету, чи якусь невідому знахідку, не варто очищати її нічим, окрім м’якої щітки з мильною водою. Інакше, можливо, скарб буде безнадійно втраченим. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.