П’ятниця, 19 Квітня, 2024

10 міфів про штучний інтелект та їх спростування

Останні роки найпопулярнішою темою у науковому світі став штучний інтелект. А як по іншому пояснити ті моменти, коли  Google скуповує дев’ять стартапів з розробки штучного інтелекту, а Ілон Маск засновує компанію Open AI?

Далі розкаже “Житомир – місто майбутнього”

Зараз бурхливо зростає індустрія, але вчені вже знають, які загрози може нести штучний розум. Ця невизначеність народжує цілий список міфів, що максимально поширюються різними кінематографістами та Голівудом взагалі. Ми розкажемо вам про основні міфи та спробуємо їх спростувати.

Ми ніколи не створимо справжній ШІ?

Хочеться розчарувати всіх, хто ще вірить в цей міф. У людства вже є програми, які можуть виграти в шахи у людини або заробити мільярди доларів на біржі. Тому створення розуму, який буде рівний за можливостями мозку людини – це просто питання часу.

За словами автора книги “Недосконала людина” Гаррі Маркуса, всі розробники, які займаються створенням роботів та розвивають ШІ, переконані, що рано чи пізно інтелект буде. На думку скептиків, для того, щоб створити ШІ, потрібні будуть століття. Ті, хто більш оптимістичний, вважають, що він вже з’явиться у 21 столітті.

 Також, прихильники думки, що неможливо вивчити повністю мозок людини, однозначно помиляються. Людський мозок – це все ж таки біологічна машина, яка керується законами фізики. Тому розкриття всіх його таємниць також відбудеться.

!

Штучний  інтелект буде свідомим

Більшість людей переконані, що розум машини буде мислити так, як і люди, тобто у неї буде свідомість. Але на думку англійського професора робототехніки Мюррея Шанахана, це помилка, коли хочемо прирівняти розум до свідомості. Штучний мозок може виконати завдання, які виконує людина, і без свідомості. Наприклад, голосова помічниця Siri компанії Apple відповідає на запитання, але важко сказати, що вона має свідомість.

Нам не треба боятися штучного розуму

Зрозуміло, що ми отримаєм зі створення ШІ багато корисних моментів, наприклад ліків від всіх хвороб, кораблі для дальнього космосу тощо. Але ніхто не знає, чи буде лояльним до людей цей інтелект, або хоча б з нейтральною позицією та поведінкою.

Розумна машина може знати всі нюанси хакінгу комп’ютерних мереж, але знання в інших напрямках, у психології або у моральних аспектах, у неї може бути замало. Тому може виникнути ситуація, коли вона просто не зможе розібратись, де добре, а де погано. А наслідки можуть бути фатальні, наприклад, машина може надіслати вірус до атомної станції і таким чином знищити половину людства. Тому розробка штучного інтелекту має бути максимально продумана та безпечна для людей.

"

ШІ – це причина повного безробіття

 Дані, які надає міжнародна економічна організація, свідчать про те, що ризики масової автоматизації у розвинених країнах досягають 50 відсотків. Роботи зроблять не потрібними професії водіїв та листонош, а також внесуть корективи у трейдинг, туризм та освіту.

Але у цьому процесі є свої плюси. Якщо безпілотний автомобіль замінить водія, вантажні перевезення стануть дешевше, а люди зможуть купувати більшу кількість продуктів за ту саму суму.

Також, навіть якщо роботи зможуть замінити людей повністю, то панікувати немає сенсу, бо люди зможуть займатися тим, що їм подобається. І вчені переконані, що будуть з’являтися нові професії, особливо у творчих напрямках.

 Контролювати ШІ не важко

Внести в комп’ютер такі поняття, як любов, повага, добро і зло, буде дуже важким процесом. Навіть спробуйте самі дати точне визначення цим поняттям. У кожної людини буде своє бачення цих слів. Така ж ситуація і з штучним інтелектом: як зрозуміти, що йому буде здаватися корисним, а що ні? Процес контролю ШІ – це ключове завдання для вчених.

 ШІ знищить людей

За словами фахівця з штучного інтелекту Елізера Юдковського, ШІ не може любити чи ненавидіти. Люди створені з атомів, які він може використати. Ніхто не знає, яким він буде. Він може бути вірним своєму творцю, а може просто знищити світ. Але однозначності у цьому точно немає.

 Штучний інтелект буде хорошим

 Якщо у вас така думка, перечитайте ще раз попередній пукнт. Поведінка інтелекту буде залежати від того, як його запрограмують. Так що вірити у цей міф не потрібно.

№;

Штучного інтелект і розвиток робототехніки рівні за ризиком

Цей міф набув популярності після виходу фільму “Термінатор”. У цьому фільмі головною загрозою для людей є поява розумних кіборгів.

 Але якщо подумати, будь-яка могутня корпорація займалась би створенням цілої програми по виробництву дорогих кібернетичних організмів, якщо б вона хотіла б знищити людство? Набагато легше і дешевше створити вірус та влаштувати пандемію, від якої померло би, наприклад, половина населення Землі.

 Все буде так, як зображено в фантастичних фільмах

Навряд чи. Щоб фільм був захоплюючим, сценарист зображує ШІ таким, який нагадує нас, у нього є деякі наші емоції. Але це ж тільки припущення авторів картини. Ніхто не може гарантувати, що він буде зовсім не схожим на людей. Також не правильні сюжети, де комп’ютерний мозок починає війни та хоче вбити людей через зіштовхування різних країн між собою. У реальності йому було б достатньо активувати червоні кнопки ядерних ракет і все.

Штучного інтелекту ще немає

Хочемо вас засмутити – він вже давно серед нас. Але він не такий як у фантастичних фільмах, він набагато простіший. ШІ поділяються на два типи – прикладний та універсальний. Універсальний займався створенням термінатора у фільмі. Прикладний – успішно заміняє людину у багатьох напрямках її роботи. Програма гри у шахи, система, яка розпізнає мову, нейромережа – це все прикладні штучні інтелекти. І вони давно вже працюють.

У цій статті ми розібрали найбільш відомі міфи про майбутній штучний інтелект. Зазначимо, що наш прогрес може піти зовсім іншим шляхом, а не так, як ми це бачимо. Можливо, людство заборонить будь-які розробки, пов’язані зі штучним мозком. А може він буде створений вже завтра. Час покаже. Але все одно завжди треба користуватися власним мозком у першу чергу, а в другу – своїми гаджетами.

%

 

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.