Субота, 20 Квітня, 2024

Реконструкція водонапірної вежі

Минулого року в результаті проведеного конкурсу в Житомирі обрали кращий проект. Його автори – переможці запропонували найкращу, за думкою експертів, пропозицію стосовно здійснення внутрішнього оформлення водонапірної вежі на вулиці Пушкінській. Про проект, його особливості розповість Житомир Майбутнього.

На даний момент проект проходить процедуру державної експертизи, далі буде проведено тендер. Приблизно через два місяці почнуться будівельні-монтажні роботи по реконструкції будівлі.

Історія

Водонапірна вежа є історичною спорудою, котру збудували в 1898 році. Її основною функціональною задачею було регулювання тиску води, вежа служила пожежною оглядовою, більш відомою під назвою «каланча».

Місце будівництва міська дума обрала, враховуючи висоту поверхні. Це одна з найвищих точок міста. Цікаво, що будівництвом зайнялися спеціалісти із Варшави. На той час інженерною фірмою був обраний стиль модерн. Чотири ковані елементи, виконані досить оригінально, доповнюють стилістику приміщення.

На даху розміщена невелика за розміром будка, що є наглядовим майданчиком з прожектором. Саме в цьому невеликому приміщенні подавали знак жителям у випадку виникнення пожежі. Це було сигналом для містян, котрий означав, що в цей період не варто користуватися водою.

Вежу активно використовували і під час війни, вона була пунктом спостереження протиповітряної оборони. Починаючи з 1963 року, вежу припинили використовувати по прямому призначенню. Згодом, у 1983 році будівлю реконструювали під кафе «Ювілейне». Проект запропонував Андрій Пасічник, через п’ять років вежа була повернута водоканалу.

Історія

Реконструкція

На сьогоднішній день водонапірна вежа є історичною пам’яткою архітектури від 1996 року. Настав час реконструювати будівлю.

Кращою в конкурсі проектів обрали пропозицію без скляного купола. За словами директора КУ «Агенції розвитку міста» Житомирської міської ради Бориса Пахолюка через два місяці команда зможе приступити до виконання будівельно-монтажних робіт.

Перші поверхи планують використати в якості туристично-інформаційного центру та просторного конференц-залу. Це цікава ідея, адже кожен охочий зможе дізнатися про захоплюючі місця міста Житомира, котрі варто відвідати. Інформація зацікавить не тільки туристів, але і мешканців міста, це допоможе краще пізнати рідне місто.

Верхні поверхи також будуть задіяні, але остаточного рішення, як саме їх використати, не прийнято. На другому поверсі планують зробити конференц-залу, в котрій зможуть вільно себе почувати приблизно 30 – 40 людей. Зала стане в пригоді у разі виставок, чи різного плану презентацій.

Вище другого поверху знаходяться невеликі за розміром приміщення, котрі можна використати в якості мистецьких галерей, чи місця для проведення культурних вечорів.

Дизайн

Незважаючи на різноманітні ідеї осучаснення споруди, директор комунальної установи бажає, щоб дизайн допоміг зберегти унікальність вежі, підкреслив її автентичність та багату історію.

Проект оцінюють в 10 мільйонів гривень, відомо що його реалізацією займатиметься Житомирська міська рада у співфінансуванні німецької компанії GIZ.

Крім ідей щодо реконструкції самої вежі, її внутрішнього простору, в рамках конкурсу запропоновано облаштували територію навколо вежі кращим чином. Містяни та представники влади з захватом сприйняли цю ідею, адже це культурна та історична будівля. Під час проведення «Майстерні міста» у Житомирі проектні команди запропонували ідею перетворення вулиці Пушкінської в пішохідну. Такий маршрут буде охоплювати територію Старого Бульвару, далі прогулянка буде продовжуватися через Пушкінську, поки містяни не потраплять в парк Гагаріна.

Наразі це питання досі обговорюється, адже пріоритетною задачею є реконструкція водонапірної вежі.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.