Середа, 24 Квітня, 2024

Інноваційно-космічний кластер «Полісся» в Житомирі

В українських містах починається новий період – створення інноваційно-космічних кластерів. Поєднуються для даних задач ІТ-компанії та навчальні заклади, метою такої співпраці є вирішення задач космічної інженерії. Детальніше про перспективи та особливості створення інноваційно-космічного кластера розповість Житомир Майбутнього.

Створення в інших містах

Вже декілька українських міст змогли реалізувати дану ідею на практиці. Причому, в поєднанні ІТ-компаній та навчальних закладів, полягає один з основних складових успіху. В першу чергу, проводиться міжнародна конференція, темою котрої є залучення інвестицій в даний сектор. Гості з різних країн діляться своїм досвідом, розповідають про залучення грантових коштів, особливості фінансування.

Варто відмітити, що створення першого в Україні космічного кластера, зустрілося з критикою та насмішками. Наприклад, в Одесі вдалося реалізувати «Космопорт», в якому задіяно більше 150 ІТ-компаній.

На законодавчому рівні дозволено приватному бізнесу займатися розробками в авіакосмічній індустрії, запускати ракети та супутники. Тому об’єднавшись з навчальними закладами, з’явилася реальна можливість разом вирішувати актуальні задачі в космічній сфері. В одеському «Космопорту», наприклад, однієї з перших задач постала необхідність вирішення проблеми виведення інформаційних носіїв з поверхні Землі на орбіту.

Реалізація проекту в Житомирі

До підписання договору про створення даної ініціативи «Полісся» приєдналося близько 12 сторін. Вони будуть разом співпрацювати на досягнення результату. Мова йде про створення сучасних космічних, геоінформаційних систем, технологій, котрі зможуть вирішити цілий ряд задач:

  • забезпечення інформаційної, харчової, екологічної та економічної безпеки;
  • реалізація історико-культурних та туристичних проектів;
  • управління регіональним розвитком;
  • якісна підготовка спеціалістів відповідного рівня;
  • проведення наукових досліджень в певних напрямках.

Варто відмітити, що серед сторін, котрі підписали угоду про співпрацю, є Житомирська міська рада, Музей космонавтики ім. С. П. Корольова. Серед навчальних закладів – це Поліський національний університет, Житомирський військовий інститут ім. С. П. Корольова. Готова співпрацювати Житомирська загальноосвітня школа №8, Андрушівська народна обсерваторія та інші сторони.

Це перспективний напрямок розвитку міста. Чимало дітей, молоде покоління зацікавлене космічною тематикою, саме тому варто приділити цьому увагу, виділити ресурси. Важливо підтримувати такий інтерес, підвищувати прагнення молодого покоління до науково-технічного розвитку космічної сфери.

Реалізація даного проекту в нашому місті сприятиме в першу чергу формуванню хорошого іміджа Житомирщини. Наше місто стане інноваційним та високотехнологічним. Житомир розвиватиме перспективні космічні технології, буде здійснювати підготовку кадрів космічної сфери.

Кластер

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.