Хліб є не просто продуктом харчування, або стратегічним продуктом будь-якої картини. Судячи з історії людства, саме хліб є тим продуктом, за який людина могла позбавити життя іншу людину і наша держава не з підручників знає про ті страшні події минулого століття 30-х років і не лише. Далі на zhytomyr-future.
Дякувати Богові сучасне покоління не знає що таке ділитися крихтою хліба і завдячувати маємо одним із тих людей, з якими познайомимося далі.
Бердичівський хлібозавод. Початок

Свою понад вікову історію завод розпочав в 1920-х роках минулого століття і цікавим фактом є те, що до 2005 року здебільшого на території підприємства був просто млин, який працював і то дуже гучно сказано. Одноповерховий склад млина з 2005 року перетворився у триповерхового красеня, який почав працювати на повну потужність.
Отже, маємо картину, що до вищезгаданого року процес становлення заводу нагадував дуже довге дитинство і юність тривалістю понад 60 років. Весь даний період млин працював, але десь нагадував автомобіль “москвич”, який здається їде, але щось не дуже. Та з настанням шостого десятка розпочалася нова епоха “Цархліб”, а саме за таким брендом жителі Житомирщини знають бердичівський хлібозавод.
Нова ера

Становлення нового витка історії заводу розпочалося в 2005 році і відбувалося в кілька етапів.
- 2005-встановили обладнання з Німеччини, Швеції і Чехії та розпочалося виготовлення батонів.
- 2007-початок виготовлення житньо-пшеничних сортів хліба на обладнанні із Словенії.
- 2008-у відновленому приміщенні на новій техніці виготовляють здобні та формові хлібобулочні вироби. Того ж року на заводі вперше запрацював конвеєр зі спуску хліба і вперше почали нарізати вироби на спеціальному обладнанні, що було придбане за океаном.
- 2009-виготовлення овального хліба.
- 2013-після відновлення кондитерського цеху почали виготовляти 7 сортів печива на італійському обладнанні.
- 2014-на заводі з’явилася нова техніка для здобних виробів.
Крок за кроком, цеглина за цеглиною і на момент 20-х років нового століття завод вже мав мережу власних торговельних точок по Житомирщині в кількості понад 4 десятки.
Неможливо не відзначити, що “Цархліб” за роки нового витку своєї історії встиг досягти колосального успіху і це підтвердилося тим, що підприємство увійшло до складу одного з найбільших холдингів України “Хлібні інвестиції”
Дана компанія займала 8 відсотків усього виробництва хлібобулочних виробів України і впевнено обіймала 3 місце серед всіх холдингів України. Свою історію розпочав в 1994 році, щоправда, під назвою “Заграва експо”.
На момент свого розквіту на підприємстві виготовлялися хлібобулочні вироби будь-якого калібру, починаючи від звичайного хліба, закінчуючи тортами і різноманітними кондитерськими виробами.
На заводі встановлене найсучасніше устаткування і воно виконує не лише свої прямі функції, а й слугує музейними експонатами, адже нерідко відбуваються екскурсії для дітей.
Чи варто говорити про численні нагороди і золоті медалі та визнання на всеукраїнській арені? Напевно, що ні, адже то займе чимало часу, та повірте їх чимало.
Тож що ми маємо? Якщо уявити історію заводу схематично у вигляді осі “Х”, то виходить, що за свій віковий термін на цій осі левова частка виглядає достатньо спокійно і лишень в другій половині графік починає розтягуватися до осі “Y”. Без минулого не буває майбутнього, та в даній історії особливого бажання згадувати минуле не виникає бажання і хочеться вірити, що графік до осі “Y” в майбутньому лише розтягувався. Недарма казав Максим Рильський про святість хліба і певне варто сказати герою нашої бесіди: “З Богом!”