Вівторок, 30 Квітня, 2024

Вулиці, названі на честь видатних постатей Житомира

Чимало історичних місць пов’язують з іменами видатних діячів в області науки та культури. Варто краще дізнатися про вулиці, названі на честь видатних постатей Житомира, та про самих діячів. Детальніше про них розповість Житомир Майбутнього.

Вулиця В. Г. Короленка

В 1853 році в одноповерховому будинку в Глухому провулку народився письменник В. Г. Короленко, саме тут розміщена його меморіальна дошка. В рідному місті він закінчив чоловічу гімназію. Хто знайомий з творчістю діяча, знає про автобіографічний твір письменника «Історія мого сучасника». В ньому він розповідає якраз про щасливі дитячі роки, проведені на Волині.

Варто додати, що окрім вулиці, названої на честь діяча, в нашому місті популярністю користується Літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка (відкритий в будинку, де народився письменник). В залах музею присутні особисті речі та портрети, твори, фотодокументи Короленка. В стінах часто проводять культурні вечори з творчими особистостями.

Провулок Аршенєвських

Це провулок в Богунському районі нашого міста, колишня назва якого – 4-й провулок Щорса. Його протяжність 280 метрів. Названий провулок на честь дворянської родини Аршенєвських. Це була заможна родина житомирських меценатів та промисловців, котра мала великий маєток, особняк (на території сучасного агроекологічного коледжу), кам’яний кар’єр, в якому займалася видобутком каміння, виготовленням бруківки для замощення вулиць Житомира. Міський будинок заможної родини розташовувався у великій садибі, придбаній батьком – Олександром Андрійовичем Аршенєвським.

Варто додати, що родина чимало будівель здавала в оренду.

Вулиця Довженка

Саме в нашому місті розпочав свою трудову діяльність О. П. Довженко. Навіть в 1914 – 1917 роках вчителював у другому Житомирському вищому початковому училищі. Через брак вчителів він викладав такі дисципліни: гімнастику, географію, фізику, історію, малювання, природознавство. Це відомий радянський письменник та кінорежисер, кінодраматург та художник, він вписав себе в історію в якості класика світового кінематографа.

На його честь названа вулиця в Корольовському районі, довжина котрої 2,1 км, вона починається від вулиці І. Мазепи, а закінчується біля Старообрядницького кладовища.

Вулиця Лятошинського

В Житомирі народився відомий композитор та диригент, педагог Б. М. Лятошинський, на його честь названо вулицю. Діяч відомий також як один з основоположників модернізму в українській класичній музиці. Його сім’я була інтелігентами, ранні роки та юнацтво пройшло на теренах Житомирщини.

Варто додати, що не тільки вулиця названа на честь відомого діяча, але й музична школа. В її стінах є кімната-музей Б. Лятошинського, куди може прийти кожний.

Провулок Скорульського

Жив та творив в Житомирі композитор М. А. Скорульський – автор балету «Лісова пісня». Він назавжди увійшов в історію, як український радянський композитор та диригент, піаніст, педагог, кандидат мистецтвознавства. Він викладав в музичних закладах нашого міста, вніс величезний вклад в його розвиток. Тож на його честь названий провулок.

Варто додати, що разом з товаришем В. С. Косенком, діячі організували Житомирське відділення товариства драматургів, письменників та композиторів.

Вулиця І. Кочерги

Жив, творив на теренах Житомирщини з 1914 по 1934 роки у невеличкому будиночку на Подільській вулиці український драматург І. А. Кочерга. Саме в нашому місті він створив такі відомі твори:

  • історичні драми «Алмазне жорно»;
  • «Ярослав Мудрий»;
  • «Свіччине весілля»;
  • комедію «майстри часу».

Дані твори поповнили склад золотого фонду української драматургії.

Український письменник-драматург в нашому місті розпочав написання творів українською мовою. Це п’єса «Фея гіркого мигдалю», наприклад. Він працював на посаді ревізора житомирської робсельінспекції, далі перейшов працювати літредактором у міську газету «Робітник», далі у «Радянську Волинь».

На честь видатного діяча названа всім відома вулиця нашого міста.

Вулиця Корольова

В Житомирі народився Головний конструктор перших штучних супутників Землі, космічних кораблів Сергій Павлович Корольов. В цьому місці відкритий Меморіальний музей С. П. Корольова, куди приїжджають з усіх куточків світу. Великий інтерес у відвідувачів викликають особисті речі діяча, улюблені книги, посуд, фотознімки та сімейні реліквії.

Вулиця Бориса Тена

В Житомирі жив справжній титан українського письменництва, перекладач «Одіссеї» та «Іліади». Його вклад оцінило місто, адже назвало на його честь вулицю, де мешкав митець. Там же і відкрита меморіальна дошка.

Справжнє ім’я та прізвище Бориса Тена – Микола Васильович Хомичевський. Відомо, що він не лише зробив вклад в українську поезію. Митець був перекладачем, священником Української автокефальної православної церкви, настоятелем храму Петра і Павла на Подолі. Він володів 8 мовами.

Варто додати, що окрім вулиці, названої на його честь, в Житомирському екологічному ліцеї 24 відкрито літературно-меморіальний музей поета, перекладача з античності Бориса Тена.

Вулиця С. Ріхтера

Вулиця Корольовського району, названа на честь радянського піаніста, котрий народився в Житомирі. Варто додати, що наше місто діяч особливо часто відвідував вже в літні роки. Навчався відомий піаніст у свого батька – талановитого органіста, композитора, піаніста Теофіла Даниловича Ріхтера. Його мати також любила музику, займалася нею. Історичні джерела вказують на те, що здебільшого Святослав Ріхтер був самоучкою, тобто не проходив стандартного курсу з вивчення фортепіано.

Це одна з найдовших вулиць нашого міста, її довжина 2 600 метрів. При цьому на вулиці збереглася історична забудова (ближче до центральної частини міста).

На їх честь названі вулиці міста. Кожний може доповнити цей перелік відомими житомирськими діячами. Саме в нашому місті вони зростали, творили та надихалися. Їх знають не тільки містяни, але й вся Україна. А про деяких слава поширилася і далеко за межі рідної країни. Вони однозначно увійшли в історію, тож про цих діячів, тим паче земляків, варто знати.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.