Середа, 24 Квітня, 2024

Етичні закони для штучного інтелекту

Для залучення новітніх технологій варто в першу чергу довіряти їм. Опираючись на це судження, європейська комісія розробила 7 вимог до штучного інтелекту. Це своєрідні етичні принципи, за якими штучний інтелект має розвиватися в Європі. Детальніше розповість Житомир Майбутнього.

В 2018 році була створена група експертів, які зайнялися розробкою вимог. Експерти наголошують на необхідності цієї розробки, адже етичні закони для штучного інтелекту дозволять суспільству довіряти технологіям, сповна використовувати їх можливості.

В багатьох сферах можливе залучення штучного інтелекту. Яскравими тому прикладами є охорона здоров’я, безпека автомобільної техніки, моніторинг фінансових ризиків, боротьба зі злочинністю, споживання енергії, фермерство і т. д.

Європейські експерти відзначили 7 ключових етичних вимог.

  1. Посередництво людини та її контроль. Людина має контролювати штучний інтелект, його впровадження не повинно обмежувати права людини стосовно самостійно прийнятих рішень, його розробка передбачає повагу до інтересів суспільства, прав людини.
  2. Необхідність присутності підзвітності, тобто механізмів, котрі відповідатимуть та звітуватимуть за системи штучного інтелекту.
  3. Важливим етичним принципом є надійність та безпека. Це означає, що системи повинні бути стабільними та безпечними на всіх етапах своєї роботи, навіть у випадку помилок, чи збоїв.
  4. Людина повинна мати можливість прозоро та в повній мірі відслідковувати роботу систем штучного інтелекту.
  5. Принцип конфіденційності та керування даними. Людина контролює власні дані, котрі не можуть бути використані проти неї.
  6. Штучний інтелект повинен враховувати людські потреби, особливості та можливості, керуючись принципом різноманітності, недискримінації та справедливості.
  7. Останнім етичним принципом, розробленим для штучного інтелекту є соціальний та економічний добробут. Основною метою використання штучного інтелекту є досягнення позитивних соціальних змін, посилення екологічної відповідальності серед суспільства.

Даний підхід Європейська комісія прагне винести на глобальне обговорення.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.