П’ятниця, 29 Березня, 2024

Комплекс споруд Поштової станції в Житомирі

Чимало пам’яток архітектури збереглися до наших часів. Однієї з них вважають будівлю поштової станції, з обох боків котрої знаходиться готель, ямські служби та стайні. Це пам’ятка національного значення, котра розташована на колишній околиці міста при в’їзді в нього з боку м. Новограда-Волинського. Детальніше про історію та розвиток архітектури розповість Житомир Майбутнього.

Початок функціонування

В 1846 році за типовим проектом було побудовано комплекс споруд Поштової станції в місті Житомирі. «Нормальне креслення» передбачало побудову станційного будинку, котрий був затверджений в 1843 році. При цьому фахівці враховували значення, величину населеного пункту, місцеві будівельні можливості. На колишній шосейній дорозі Київ-Брест, даний комплекс споруд є одним з найбільш повно збережених пам’яток архітектури.

Розташовується архітектурний ансамбль в місті Житомирі, на вулиці Перемоги, 72. Тип будівлі – цивільна архітектура, виконана в неоготичному стилі.

Історичні згадки

Дорога з Києва до Житомира не завжди була прямою, торгівці пересувалися від села до села, від містечка до містечка на конях, волах. Стара дорога з Києва на Схід продовжувалася від Львівської площі до Лук’янівського базару. Інші подорожуючі проходили невеликий ставок через ручій Скоромох, де коні мали змогу попити чистої води. Наступною стежиною в подорожі була Стара Житомирська дорога, наразі Дегтяревська вулиця.

Загальна протяжність шляху від Києва до Житомира по колишній карті складала близько 166 кілометра.

Особливості поштових станцій

Всі поштові та кінно-поштові станції планувалися за установленою схемою. Мова йде про планування двору прямокутної форми, в центральній частині розташовувався фасад, або тракт – будинок безпосередньо станції. З правого боку знаходилися ввізні ворота, а ліворуч – виїзні ворота.

По території розташовувалися одноповерхові ямщицькі, стайня та комора, каретна, готель, фуражна. Посередині двору можна було побачити криницю, котра була обладнана водопоєм для коней.

Розділялися станції по розрядам. До першого розряду належали ті, де знаходилися імператорські апартаменти (в Звягелі, чи Брест-Литовському). Саме тут відпочивали, мали змогу переночувати особи з царської сімї.

Житомирські почтові станції належали до другого розряду, ними керував стаціонарний наглядач. Він проживав в цьому місці постійно. Для почтової справи було все: від паперу та чорнил до відповідного освітлення (свічки, трохи згодом керосинові лампи). Подорожуючі мали змогу зайти та попити чаю, зігрітися та відпочити з дороги, в поштовій станції все для цього було.

Протягом багатьох десятиліть вона виконувала свої функціональні обов’язки, навіть потрапила на сторінки літературного оповідання видатного письменника та драматурга А. П. Чехова «Іспит на чин». В цьому місці зупинявся Тарас Шевченко свого часу. Радує те, що скільки б часу не пройшло, але пам’ятка архітектури національного значення збереглася і до наших днів.

Комплекс споруд Поштової станції в Житомирі

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.