Вівторок, 23 Квітня, 2024

Хрестовоздвиженська церква в Житомирі

Житомир є одним з найстаріших міст України, але увагою туристів місто незаслужено обділено. Наше місто багате на величезні, дивовижні храми, інші архітектурні пам’ятки, на котрі варто подивитися самому. Однією з таких цікавинок є Хрестовоздвиженська церква, про яку детальніше розповість Житомир Майбутнього.

Історія створення

В історичному центрі Житомира – на Замковій горі розташовується великий православний храм, виконаний у візантійському стилі. Пам’ятку архітектури побудували у 1900 році. Раніше на цьому місці розташовувалася дерев’яна церква, але з часом вона застаріла. Протоієрей Олександр Селецький розпочав ще в кінці 19 століття збір коштів, пожертвувань на будівництво нового, але вже кам’яного храму.

Парафіяни не могли багато виділити на благодійність, вдалося зібрати лише 3000 рублів, цього була надто мало. Саме в той момент на допомогу прийшов Священний синод Російської православної церкви, котрий виділив на будівництво церкви майже 63 тисячі рублів.

Якщо опиратися на архівні дані, то будівлю заклали в 1897 році, а закінчили будівництво в 1900 році. Можна відчути красиву візантійську архітектуру, втілену в даній пам’ятці. Церкву побудували по проекту петербурзького архітектора Адама-Арнольда Карловича Енша.

Вже наприкінці року (10 грудня) містяни зібралися в новому храмі, котрий освятили таки діячі, як Високо преосвященний Модест, архієпископ Волинський та Житомирський.

Доля храму

Можна погодитися, що доля храму дійсно була важкою, адже приміщення майбутньої церкви було відібрано у православної громади в 30-х роках минулого століття.

Відомо, що в 1942 році в храмі проходили богослужіння, а в 1944 році (Житомир був відвойований у німців), радянська влада вирішила закрити храм знову. В приміщенні було вирішено зробити галантерейну базу.

За історичними даними, в 1970 році церква була передана Житомирському краєзнавчому музею. В 1987 році тут знаходився Музей природи.

Традиційно можна побачити один великий та чотири малих купола, в східній частині розташовується дзвіниця. Храм досить світлий, можна побачити свіжий розпис. Храм повернули не так і давно, до цього, як відомо, знаходився в приміщенні краєзнавчий музей. Уже в пострадянський час велися переговори стосовно повернення храму назад церкві. Як бачимо, після довгих конфліктів, храм повернули.

Варто відмітити, що Радянська влада закрила церкву в 1930-ті роки. Після передання приміщення Українській православній церкві Московського патріархату 8 вересня 2011 року, пам’ятка архітектури набула місцевого значення.

Хрестовоздвиженська церква в Житомирі

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.